Kuchnia fusion

Burger z łososiem i sosem teriyaki

Nietuzinkowe zestawienie kuchni chińskiej i amerykańskiej. Burger z łososiem i sosem teriyaki to zdrowsza wersja znanego i lubiane fast-food’a. Łosoś w połączeniu z lekko słodkim, ale wytrawnym smakiem sosu teriyaki to świetny zamiennik dla mięsa wołowego.

Liczba porcji:

4

Czas:

Poziom:

Składniki

4 bułki do burgerów
4 łyżki sosu teriyaki
25g furikake – kolorowego sezamu
600g filetu z łosia
30g kiełków (np. lucerny)
1 daikon lub pęczek rzodkiewek
4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Łososia podziel na 4 równe kawałki i zamarynuj w sosie teriyaki, pozostaw w chłodnym miejscu na 30min.
  2. Rzodkiewkę (lub diakona) pokrój w cienkie plasterki, delikatnie posól i pozostaw na kwadrans.
  3. Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 12-14 min.
  4. Przekrojoną bułkę posmaruj majonezem, ułóż rzodkiewkę,
  5. Łososia posyp furikake i ułóż kiełki. Przykryj drugą połówka bułki.
Wróć do poprzedniej strony