Kuchnia japońska

Bulion z kaczki z grzybami shiitake

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min + ok 2-3 godz. gotowania

Poziom:

Średni

Składniki

Bulion

2 udka z kaczki
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka
zielona część pora
1 główka czosnku 1 papryczka chili
3 średnie cebule; opalone nad ogniem
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

Składniki

30 g grzybów Shiitake
100 g pieczarek; oczyszczone, pokrojone w mniejsze kawałki
110 g makaronu Ramen 3 mm
60 ml sosu sojowego jasnego
45 ml sos sojowego ciemnego
100 g groszku cukrowego
pędy młodego groszku; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do zimnej wody wkładamy mięso kaczki i zagotowujemy. Szumujemy wywar.
  2. Dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Przecedzamy bulion do mniejszego garnka.
  4. Kaczkę i marchewkę pozostawiamy do dalszego wykorzystania.
  5. Grzyby Shiitake przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Odsączamy je z wody i kroimy w paski o grubości 4 mm. Wodę po namaczaniu grzybów zostawiamy do doprawienia bulionu.
  6. Do gotującego się bulionu dodajemy grzyby Shiitake i pieczarki.
  7. Kaczkę kroimy w paski, marchewkę w zapałki i dodajemy do bulionu.
  8. Całość doprawiamy sosami sojowymi i wodą po namaczaniu grzybów.
  9. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do miseczek.
  10. Groszek cukrowy tniemy wzdłuż, w cienkie paski i posypujemy nim makaron.
  11. Do miseczek nalewamy porcje bulionu i dekorujemy pędami młodego groszku.
Wróć do poprzedniej strony