Bulion z kaczki z grzybami shiitake

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min + ok 2-3 godz. gotowania

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Bulion

  • 2 udka z kaczki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • zielona część pora
  • 1 główka czosnku 1 papryczka chili
  • 3 średnie cebule; opalone nad ogniem
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

Składniki

  • 30 g grzybów Shiitake
  • 100 g pieczarek; oczyszczone, pokrojone w mniejsze kawałki
  • 110 g makaronu Ramen 3 mm
  • 60 ml sosu sojowego jasnego
  • 45 ml sos sojowego ciemnego
  • 100 g groszku cukrowego
  • pędy młodego groszku; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do zimnej wody włóż mięso kaczki i je zagotuj. Szumuj wywar.
  2. Dodaj pozostałe składniki bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Przecedź bulion do mniejszego garnka.
  4. Kaczkę i marchewkę pozostaw do dalszego wykorzystania.
  5. Grzyby Shiitake przygotuj według wskazań na opakowaniu. Odsącz je z wody i pokrój w paski o grubości 4 mm. Wodę po namaczaniu grzybów zostaw do doprawienia bulionu.
  6. Do gotującego się bulionu dodaj grzyby Shiitake i pieczarki.
  7. Kaczkę pokrój w paski, marchewkę w zapałki i dodaj do bulionu.
  8. Całość dopraw sosami sojowymi i wodą po namaczaniu grzybów.
  9. Makaron gotuj według wskazań na opakowaniu. Odsącz i przełóż do miseczek.
  10. Groszek cukrowy potnij wzdłuż, w cienkie paski i posyp nim makaron.
  11. Do miseczek nalej porcje bulionu i udekoruj pędami młodego groszku.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI