Kuchnia chińska

Bulion z kaczki z grzybami shiitake

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min + ok 2-3 godz. gotowania

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

Bulion

2 udka z kaczki
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka
zielona część pora
1 główka czosnku 1 papryczka chili
3 średnie cebule; opalone nad ogniem
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

Składniki

30 g grzybów Shiitake
100 g pieczarek; oczyszczone, pokrojone w mniejsze kawałki
110 g makaronu Ramen 3 mm
60 ml sosu sojowego jasnego
45 ml sos sojowego ciemnego
100 g groszku cukrowego
pędy młodego groszku; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do zimnej wody włóż mięso kaczki i je zagotuj. Szumuj wywar.
  2. Dodaj pozostałe składniki bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Przecedź bulion do mniejszego garnka.
  4. Kaczkę i marchewkę pozostaw do dalszego wykorzystania.
  5. Grzyby Shiitake przygotuj według wskazań na opakowaniu. Odsącz je z wody i pokrój w paski o grubości 4 mm. Wodę po namaczaniu grzybów zostaw do doprawienia bulionu.
  6. Do gotującego się bulionu dodaj grzyby Shiitake i pieczarki.
  7. Kaczkę pokrój w paski, marchewkę w zapałki i dodaj do bulionu.
  8. Całość dopraw sosami sojowymi i wodą po namaczaniu grzybów.
  9. Makaron gotuj według wskazań na opakowaniu. Odsącz i przełóż do miseczek.
  10. Groszek cukrowy potnij wzdłuż, w cienkie paski i posyp nim makaron.
  11. Do miseczek nalej porcje bulionu i udekoruj pędami młodego groszku.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony