Kuchnia tajska

Błyskawiczna zupa Tom Yum z kurczakiem

Liczba porcji:

2

Czas: 10 min

Poziom:

Średni

Składniki

½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
150 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego na cienkie plasterki ok. 3-5 mm
6 małych pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
8 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
3 łyżeczki pasty Tom Yum 
1 łyżka sosu rybnego 
1 łyżka soku z limonki 
1 łyżka cukru kokosowego 
60 ml mleczka kokosowego 12-14% 

Sposób przygotowania

  1.  Na łyżce oleju podsmaż cebulę. Następnie zalej ją 0,5 l wrzątku, dodaj 3 płaskie łyżeczki pasty Tom Yum oraz łyżeczkę cukru kokosowego i zagotuj.
  2.  Dodaj kurczaka, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę soku z limonki i zamieszaj.
  3. Po minucie dolej 60 ml mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Danie jest gotowe. Podawaj w miseczkach udekorowane świeżą kolendrą.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony