Kuchnia tajska

Banany w mleku kokosowym

Przenieść się do egzotycznej Tajlandii w 10 min? Da się! Słodki smak bananów zatopionych w mleku kokosowym, którego smak podbija cukier kokosowy i szczypta soli to jeden z najprostszych i najszybszych deserów bez białego cukru, bez glutenu i laktozy.

Liczba porcji:

1

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

1 banan
3 łyżki cukru kokosowego
szczypta soli
250 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

  1. Banana odbieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół i potem na 3.
  2. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier kokosowy. 
  3. Dodajemy pokrojonego banana i gotujemy chwilę na małym ogniu.

Do mleczka można dodać rozrobioną z wodą mąkę ziemniaczaną i wmieszać do mleczka z bananem. Dzięki temu sos zrobi się bardziej gęsty

Wróć do poprzedniej strony