Kotlet schabowy Tonkatsu z surówką z kapusty

Kotlet schabowy – tradycyjny polski obiad w azjatyckiej odsłonie to ciekawa alternatywa dla popularnego i znanego każdemu polakowi dania.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 50 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 300 g schabu bez kości (2 kotlety)
  • 30 ml sosu teriyaki
  • 50 ml oleju; do smażenia
  • 1 jajko; roztrzepane na talerzu
  • 50 g panierki panko
  • 20 g maki pszennej
  • liście nori; pocięte nożyczkami na długie paski, do dekoracji
  • papryczka chili; pokrojona pod kątem w plastry, do dekoracji

Sos do mięsa

  • 2 łyżeczki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki

Surówka z kapusty
¼ główki białej kapusty;
poszatkowana

Dressing
20 ml octu ryżowego
60 ml wody
1 łyżeczka cukru kokosowego
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Kotlety włóż do miski i zalej sosem Teriyaki. Marynuj przez 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj surówkę.
  3. Składniki dressingu wymieszaj w miseczce do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Zalej kapustę i odstaw na 30 minut do przegryzienia się smaków.
  5. Składniki sosu do mięsa wymieszaj ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
  6. Porcje kapusty zawiń w paski nori, ułóż natalerzu i ozdób papryczką chili.
  7. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce panko.
  8. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso na rumiany kolor. Zdejmij mięso z patelni iodłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Kotlety pokrój na paski grubości2 cm i ułóż na talerzu.
  10. Całość podaj z wcześniej przygotowanym sosem.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI