Kuchnia japońska

Kotlet schabowy Tonkatsu z surówką z kapusty

Kotlet schabowy – tradycyjny polski obiad w azjatyckiej odsłonie to ciekawa alternatywa dla popularnego i znanego każdemu polakowi dania.

Liczba porcji:

2

Czas: 50 min

Poziom:

Średni

Składniki

300 g schabu bez kości (2 kotlety)
30 ml sosu Teriyaki
50 ml oleju; do smazenia
1 jajko; roztrzepane na talerzu
50 g panierki panko
20 g maki pszennej
liście nori; pocięte nożyczkami na długie paski, do dekoracji
papryczka chili; pokrojona pod kątem w plastry, do dekoracji

Sos do mięsa
2 łyżeczki czarnego octu ryżowego
2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Teriyaki

Surówka z kapusty
¼ główki białej kapusty;
poszatkowana

Dressing
20 ml octu ryżowego
60 ml wody
1 łyzeczka cukru kokosowego
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Kotlety wkładamy do miski i zalewamy sosem Teriyaki. Marynujemy przez 30 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy surówkę.
  3. Składniki dressingu mieszamy w miseczce do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Zalewamy kapustę i odstawiamy na 30 minut do przegryzienia się smaków.
  5. Składniki sosu do mięsa mieszamy ze sobą i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
  6. Porcje kapusty zawijamy w paski nori, układamy natalerzu i ozdabiamy papryczka chili.
  7. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce panko.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni
    iodkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Kotlety kroimy na paski grubości2 cm i układamy na talerzu.
  10. Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony