Kuchnia chińska

Grzyby shiitake

Nowość
Bestseller

Często nazywane są poku. Rosną na dębach i drzewach shii. Są bardzo kruche, mają lekko mięsny smak, który nadaje potrawom wyrazistości i aromatu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów i sałatek.
Przed użyciem grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie przez ok 2 godziny. Duża zawartość witamy D powoduje, że wprowadzenie grzybów shitake do swojej diety wpłynie na wzmocnienie odporności i kości. Wyróżniają się również dużą zawartością witaminy B3, która wspomaga pracę układu nerwowego.

Gramatura: 30g lub 200g

SKŁADNIKI

100% grzyby shiitake

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Na 100g / ml produktu

Energia kJ 1050 / kcal 248
Tłuszcz 0,5g
KTN* 0,0g
Węglowodany 54,0g
Cukry 0g
Białko 3,8g
Sól 0,1g

 *KTN – kwasy tłuszczowe nasycone
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Wróć do poprzedniej strony

PRZEPISY