SMAKI TRZECH AZJATYCKICH KRAJÓW W JEDNYM MIEJSCU

Zamykamy oczy i widzimy piękną plażę, przezroczystą błękitną wodę, drinka w kokosie i stragany pełne kolorowego i aromatycznego jedzenia. To właśnie Tajlandia!

Filozofię kraju charakteryzują dwa słowa PRZYJEMNOŚĆ I HARMONIA. Obydwa doskonale opisują nie tylko kulturę kraju, ale znajdują swoje odzwierciedlenie w kuchni. Przyjemność z jedzenia i samego patrzenia na kolorowe i bogato zdobione jedzenie sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją jeszcze przed pierwszym kęsem. Harmonię zapewnia doskonałe zbilansowanie smaków i dbałość o szczegóły.

JEDZENIE DLA TAJLANDCZYKÓW TO WAŻNY ELEMENT KULTURY. POTRAWY MUSZĄ DOBRZE SMAKOWAĆ I PIĘKNIE WYGLĄDAĆ. Nawet prostym potrawom towarzyszą wymyślne dekoracje ze świeżych owoców, warzyw i kwiatów. Sztuka dekorowania była początkowo zarezerwowana dla królewskich stołów. Aktualnie CARVING ma zwolenników na całym świecie, a rzeźby z owoców i warzyw cieszą oko i uatrakcyjniają danie.

Jak w każdym kraju, również w Tajlandii obowiązują pewne ZASADY PRZY STOLE. Do jedzenia makaronu używane są pałeczki, do potraw z ryżu podawane są łyżki i widelec. Jednak należy zapamiętać, że widelec służy tylko do nakładania jedzenia na łyżkę, a wkładanie kęsa do ust widelcem jest dużym nietaktem. Niektóre potrawy je się rękami np. z gęstego kleistego ryżu formuje się niewielkie kulki a następnie macza w podanych sosach.

Smaki każdego kraju najlepiej poznaje się na miejscu, czując zapachy, poznając lokalną społeczność, jedząc tam gdzie tubylcy. Jednak dzięki produktom House of Asia można eksperymentować w zaciszu domowej kuchni.  

Rozległe terytorium kraju powoduje, że kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana. Można ją podzielić na 4 główne regiony, które różnią się paletą smaków.

Kuchnia SYCZUAŃSKA rozciąga się wzdłuż zachodniej granicy, na trasie jedwabnego szlaku, mieszkańcy tego regionu twierdzą, że sto potrwa to 100 smaków. Można śmiało stwierdzić, że jest to najbardziej wyrazista spośród kuchni Chin. Dominują tu pikantne i wędzone smaki. Region KANTOŃSKI zwany jest krainą ryżu. Miejsce odpowiednie dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi ponieważ potrawy tu przygotowywane są na małej ilości tłuszczu. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania dań jest szybkie smażenie w woku. Podstawą kuchni PEKIŃSKIEJ jest makaron, tu dominują dania mączne i sycące. Raj dla miłośników pierożków, ale również bardziej wytrawne podniebienia znajdą coś dla siebie, słynna kaczka po pekińsku jest daniem z dworskim rodowodem. W SZANGHAJU odnajdą się zwolennicy ryb i owoców morza. Dania są gotowane lub duszone w sosie, częstą praktyka jest dodawanie
do potraw cukru trzcinowego. 

ETYKIETA CHIŃSKA nakazuje jedzenie potraw pałeczkami, zup zaś łyżką. Napoje nie powinno nalewać się samemu sobie, jedynie osobom towarzyszącym przy jedzeniu. Interesujące jest również to, że przy stole znikają granice społecznie – wszyscy siedzący przy jednym stole traktowani są równo. Ponadto tradycją zupełnie inną niż europejskie nawyki jest pozostawianie na talerzu niewielkiego kąska, co oznacza, że gospodarz nie przygotował zbyt mało jedzenia.

Myśląc o kuchni japońskiej przed oczami jawi nam się SUSHI, starannie przygotowane, pięknie ozdobione i podane w bardzo atrakcyjny dla oka sposób. Dokładnie taka jest kulinarna strona tego kraju – zbilansowana smakowo i wizualnie. Watro jednak podkreślić, że Japonia to nie tylko sushi…

Podstawą kuchni Japońskiej jest ryż, inny niż też ten chiński czy tajski. Istnieje kilka tysięcy odmian ryżu uprawianych w Japonii. Są stosowane do sushi, ciastek ryżowych czy wina ryżowego – sake. Oprócz ryżu warto zwrócić uwagę na NOODLES – Udon i Soba, które najczęściej podawane są z bulionem. Ważnym elementem kuchnia japońska są również produkty sojowe. Nasiona soi i ryżu są używane do miso pod postacią past, wykorzystywanych do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Wraz z sosem sojowym, MISO jest podstawą kuchni japońskiej. Nie możemy również pominąć WODOROSTÓW i RYB, które zapewniają Japończykom ogromną dawkę wartości odżywczych i witamin.

Japończycy cenią prostotę, elegancję i czystą formę podania dań. Składniki potraw są zawsze bardzo skrupulatnie dobrane pod względem jakości i  smaku. Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie. Jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze, dzięki czemu Japończycy żyją statystycznie najdłużej i są jednym z najzdrowszych narodów świata. Ich dieta jest niskokaloryczna, bogata w aminokwasy, żelazo, a uboga w tłuszcz nasycone i cholesterol. 

ZANIM ZACZNIEMY JEŚĆ..
Wspólne posiłki przy stole rządzą się własnymi prawami. Zaczynając od sposobu siedzenia przez zachowanie się przy stole. Zarówno w domach prywatnych, jak i restauracjach znajdują się bardzo niskie stoliki, przy których siedzi się na podłodze. Spożywanie posiłku w takich warunkach jest diametralnie inne niż w większości państw świata, dlatego, że wymaga przyjęcia specjalnej pozycji. Warto wiedzieć, że zasiadając do stołu mężczyźni powinni trzymać swoje nogi skrzyżowane, kobiety natomiast powinny klęczeć, a krzyżowanie nóg w ich wypadku jest niegrzeczne. Ważne są także czynności, jakie podejmujemy już po podaniu jedzenia i napojów na stół. W przypadku jedzenia, należy za nie głośno podziękować, używając słowa „itadakimasu”. Jeśli na stole znajdują się potrawy wspólne, to należy je sobie nałożyć na talerz osobiście i nie prosić o to nikogo innego, ani też nikomu nie próbować nakładać jedzenia.