Artykuły

Mleczko kokosowe – nie tylko do egzotycznych dań…

Mleczko kokosowe –  esencja wydobywana z wnętrza dojrzałego owocu kokosa. Kiedyś egzotyczny, nieodłączny składnik potraw wielu kuchni świata. Dziś znany niemalże wszystkim produkt o naturalnym pochodzeniu i nieograniczonych możliwościach zastosowania, które zależą jedynie od kulinarnej wyobraźni.  

Które wybrać?

Coraz więcej eksperymentujemy w kuchni, wiele inspiracji kulinarnych przywozimy z podróży. Egzotyczne produkty znalazły stałe miejsce w lokalnych sklepach i naszych kuchniach. Są wykorzystywane nie tylko w przygotowywaniu potraw z dalekich krajów. Świetnie sprawdzają się także w bardziej tradycyjnych daniach, na co przykładem może być klasyczna zupa pomidorowa, która po dodaniu egzotycznego składnika zyskuje zupełnie inny wymiar. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego jest nie tylko wegańska, ale też bez laktozy.

Mamy kilka rodzajów mleczek kokosowych – różnią się zawartością tłuszczu i konsystencją. Nie zawsze wiadomo jakie mleczko będzie odpowiednie do dania, które zamierzamy przygotować.

Pierwsze pytanie – produkt BIO, z certyfikatem pochodzenia, czy bardziej popularne rodzaje, w przypadku których najważniejsza jest dobra jakość w najlepszej możliwej cenie?

Teraz czas na decyzję, czy mleczka kokosowego chcesz użyć w zastępstwie śmietany, czy zamiast mleka? Śmietanę zastępują mleczka gęste i bardzo gęste, o minimum 17-19% zawartości tłuszczu. Są idealne do past śniadaniowych, zagęszczania zup i potraw curry, a dzięki temu, że nadają się do ubijania, można dodawać je także do kremów i lodów. Z kolei bardzo gęste mleczko kokosowe, o zawartości tłuszczu 20-22% będzie świetne do przygotowywania słodyczy bez pieczenia, typu raw, na przykład wegańskich trufli kokosowych lub słodkiego czekoladowo-orzechowego kremu do kanapek.

Zamiast mleka użyjmy mleczka płynnego o zawartości tłuszczu 5-7% lub średnio gęstego o 12-14% tłuszczu. Tego typu produkty są idealne do kawy i koktajli, puddingów z chia oraz zabielania zup i potraw curry. Nadają się także jako baza do przygotowania klasycznych, codziennych naleśników w wersji bezglutenowej.

Mleczka kokosowe, które świetnie sprawdzają się jako zamiennik śmietany, czy mleka zwierzęcego, a przy tym są idealne dla osób z nietolerancją laktozy i wegan, to produkty które znajdą wiele zastosowań w każdej kuchni. Wystarczy w czasie przygotowań do gotowania i zakupów dokonać odpowiedniego wyboru.

Sprawdź nasz przewodnik po zastosowaniu mleczek – http://houseofasia.com.pl/ktore-mleczko-kokosowe-wybrac/

Wszystkie aktualności