Artykuły

Kropla w morzu, czyli słów kilka o sosach azjatyckich

Każdy kto uwielbia kuchnię azjatycką doskonale zdaje sobie sprawę, że podstawą tej kuchni są dobrze doprawione potrawy. Samej intensywności smaku nie zapewniają jedynie przyprawy, ale również sosy, które zawierają smaki słone, słodkie i pikantne. W zależności od potrzeb sosy azjatyckie mogą posłużyć nam w naszej w kuchni. Mogą zastąpić sól, dodać pikanterii lub sprawić, że mięso będzie miało wyrazisty lekko słodkawy smak.

W kuchni azjatyckiej niezmiennie od regionu znajdziesz sos rybny. Nic dziwnego, ponieważ bardzo często używany jest jako zamiennik soli. Fakt, zapach sosu nie zachęca do spróbowania, jednak nie zniechęcaj się tym! Sos rybny dodawany jest do potraw gotowanych, a typowy rybny zapach ulatnia się podczas przyrządzania potrawy pozostawiając przyjemny, aromatyczny i intensywny smak. Sos rybny możesz użyć do przygotowania lekkiej i pożywnej sałatki Yum Woon Sen. Przepis na sałatkę znajdziesz tutaj.

 

Diabelnie pikantny sos sriracha polecamy amatorom ostrym smaków. Nic tak nie wzmocni smaku potrawy jak pochodzący z Tajlandii sos powstały z przetartych papryczek. Zabawna dla nas nazwa powstała na cześć miasta Si Racha, gdzie jest bardzo często serwowany do dań. Zobacz nasz przepis na placuszki z tapioką z dodatkiem sosu sriracha tutaj.

Ostry sos na bazie papryczek to rozwiązanie nie tylko dla miłośników pikantnych dań, ponieważ dodając go do sosów do mięsa w niewielkich ilościach zapewnisz im świetny smak. Ciekawa nazwa Oelek pochodzi od kamiennego moździerza używanego w krajach azjatyckich. Sambal Oelek jest jedną z odmian sosu sambal.  Wypróbuj sosu sambal oelek jako marynatę do mięsa. Tradycyjny Polski obiad od razu nabierze orientalnego wyrazu i zaciekawi domowników. Przepis na Schab w ostrym sosie Sambal Oelek znajdziesz tutaj.

Jeżeli dotychczas sosu sojowego używałeś jedynie do maczania kawałków sushi to jeszcze wieeele przed Tobą do odkrycia. 😊 Sos sojowy znacznie powszechniej niż w Japonii stosowany jest w Chinach skąd przywędrował, a również jego słodszą odmianę znajdziemy w Malezji. Sos sojowy powstaje po sfermentowaniu soji. Proces ten posiada swoje etapy, a rodzajów sosu w zależności od pochodzenia jest wiele. Znacząco pod względem smaku i sposobu sporządzania sosu różni się sos sojowy z Chin czy Japonii. Wypróbuj klasyczny smak sosu sojowego na najbliższych grillu. Pomysł na Roladę z karkówki w marynacie z sosu sojowego ciemnego znajdziesz tutaj.

W kuchni azjatyckiej bardzo ważne jest połączeniu kilku smaków, które wyraziście wyczuwalne będą przez nasze kubki smakowe. Sos czosnkowy z miodem to połączenie smaku słodkiego, słonego i ostrego. Sos bardzo dobrze komponuje się z mięsem jako marynata. Możesz go użyć do przyrządzenia udka z kurczaka. Przepis znajdziesz tutaj.

 

Wszystkie aktualności