Artykuły

Grzyby nie jedno mają imię

Jesienią i zimą pogoda sprawia, że chętnie sięgamy po „Comfort Food”, czyli jedzenie które ma koić ciało i duszę. Przygotowujemy typowe dla tych pór roku dania, do których dodajemy rozgrzewające i aromatyczne przyprawy oraz składniki, a jednym z najbardziej charakterystycznych są grzyby, które mają swoje stałe miejsce w kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez potraw z ich dodatkiem. Naturalnie najczęściej używamy rodzimych borowików, podgrzybków, czy kurek, ale warto spróbować również grzybów, które od wieków doceniają Azjaci.

Dlaczego grzyby zyskały popularność w azjatyckiej kuchni?

Są smaczne, łatwe w obróbce, pasują do wielu potraw i mogą zastąpić mięso – zawierają dużo białka i wiele cennych składników odżywczych, m.in. selen oraz witaminy (głównie C, D i te z grupy B). W tradycyjnej medycynie Chin i Japonii są uznawane za eliksir zdrowia i długowieczności. Jest jeszcze jeden powodu, której wpłynął na to, że stały się jednym z głównych składników azjatyckiej kuchni – są bogate w smak umami – piąty smak, charakterystyczny dla chińskich i japońskich dań.

Jakie grzyby wypróbować?

Warto rozpocząć przygodę z azjatyckimi grzybami od łatwo dostępnych suszonych grzybów Mun o delikatnym smaku i niezwykłej konsystencji. Grzyby te po namoczeniu kilkukrotnie powiększają objętość. Możemy używać ich nie tylko klasycznie do sajgonek, ale też do farszu do polskich pierogów (dzięki nim będzie lekko chrupiący) i jako dodatek do rozgrzewającego żurku.

Jedną z tajemnic smaku azjatyckich dań skrywają niepozorne grzyby Shiitake. Na pierwszy rzut oka przypominają brązowe pieczarki, są jednak dużo bardziej aromatyczne. Po namoczeniu w ciepłej wodzie mogą być stosowane jak podgrzybki czy prawdziwki. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do bulionów, dań wegetariańskich i mięsnych – należy jedynie pamiętać, że ich grzybowy aromat jest bardziej intensywnych niż ten, który dają znane nam grzyby.

Jeśli Wam się spieszy możecie wypróbować sos z grzybów Shiitake. Idealny jako dodatek do ryżu, czy makaronu (nie tylko tego azjatyckiego) lub baza do zupy grzybowej. To świetny pomysł na szybkie i rozgrzewające danie, idealne na jesienne i zimowe chłodne dni, pełne grzybowego smaku i aromatu.

A tych, którzy szukają grzybowych inspiracji zachęcamy do sprawdzenia naszych PRZEPISÓW. Z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie.

Wszystkie aktualności