Artykuły

Drzewo życia – palma kokosowa. Czy wiesz o nim wszystko?

Palmę kokosową – czyli cocos nuciferia – znają wszyscy miłośnicy tropików. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale jej korzeni naukowcy dopatrują się również w północno-zachodniej Ameryce Południowej oraz Nowej Zelandii i Indiach. Jest obecnie najczęściej występującą palmą na świecie i najchętniej rośnie wzdłuż tropikalnych plaż.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa wryksza, co oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań”. Nie jest to żart, czy przesada, bowiem każda część palmy ma swoje zastosowanie, nie tylko w produktach spożywczych, czy kosmetykach, ale także w produkcji ubrań i przemyśle.

Najpopularniejszą częścią palmy jest zdecydowanie orzech kokosowy. Pozyskuje się z niego sok, zwany wodą kokosową. Czy wiedzieliście, że woda kokosowa nie zawiera żadnych zanieczyszczeń? Ma prawie identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi i może być stosowana zamiennie – oczywiście w nagłych, wyjątkowych przypadkach, takich jak np. wypadki drogowe, gdzie pierwsza pomoc musi nadejść jak najszybciej. W ten sposób wykorzystywano ją na przykład podczas II wojny światowej – podawano ją rannym, gdy brakowało osocza. Obecnie stosuje się ją w celu nawodnienia organizmu i uzupełnienia niezbędnych składników odżywczych.

Z orzecha kokosowego pozyskuje się miąższ, z którego wytwarzane jest znane wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni mleczko kokosowe – stosowane w daniach kuchni tajskiej oraz jako dodatek do drinków, czy deserów. Z miąższu wytwarza się również śmietankę kokosową, wiórki kokosowe i olej kokosowy… W branży kosmetycznej olej kokosowy to prawdziwy hit – można stosować go w czystej nierafinowanej postaci do olejowania włosów, czy pielęgnacji bardzo suchej skóry, a także jako składnik kremów, balsamów, odżywek do włosów czy szamponów.

Palma kokosowa ma jednak znacznie więcej zastosowań kulinarnych. Młode liście można zamarynować lub ugotować i zjeść. Żółto-biały rdzeń młodej palmy, nazywany sercem, je się jako warzywo i to luksusowe, ponieważ do jego zdobycia trzeba ściąć całe drzewo. W związku z tym, że drzewo umiera, potrawy z niego przygotowane są kontrowersyjne. Palmowe łodygi po nacięciu dają sok, który nadaje się do picia – świetnie sprawdza się jako orzeźwiający napój, lub jako dodatek do produkcji wina palmowego.

Skorupy orzechów kokosowych nadają się na opał, są również wykorzystywane do produkcji węgla. Wysuszone i oczyszczone skorupki orzechów używane są w terrariach jako domki dla gryzoni, a także jako ozdoby w akwariach z rybkami.

Liny, maty, dywany, pędzle… Do ich produkcji z powodzeniem można użyć włókna kokosowego. Stosuje się również je do ocieplania pomieszczeń, uszczelniania łodzi oraz w ogrodnictwie – jako kompost lub torf. Drewno z palmy kokosowej wykorzystuje się do budowy płotów, ogrodzeń, czy ścian budynków. Wydrążony pień zastąpi kajak – ten sposób wykorzystywania palmy stosowany jest głównie przez miejscową ludność m.in. na Filipinach, czy Hawajach. Z korzeni produkuje się ekologiczne szczoteczki do zębów oraz przyrządza płyn do płukania ust.

Palma kokosowa ma naprawdę wiele zastosowań. Z pewnością nie wymieniliśmy wszystkich. Co najbardziej Was zaskoczyło?

Z naszej strony polecamy smaczne wykorzystanie palmy kokosowej – tutaj znajdziecie przepis na pyszną Pinacoladę: http://houseofasia.com.pl/przepisy/pinacolada/

Wszystkie aktualności