Artykuły

Jak dobrze zacząć dzień? Zainspiruj się azjatyckimi śniadaniami!

Jak mawiają babcie na całym świecie, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być nie tylko smaczne, ale również dawać energię na cały dzień. Każda kultura wypracowała swoje zwyczaje dotyczące tego pierwszego i kluczowego dla naszego dobrego samopoczucia posiłku.

Azja to bogactwo kultur i zwyczajów kulinarnych, które nam Europejczykom mogę się wydawać czasem trochę dziwne i odległe jeśli chodzi o dostępność niektórych składników. Tak też jest z rytuałami śniadaniowymi. Tak jak w Europie mamy śniadania w tylu włoskim, paryskim, czy londyńskim – w Azji śniadanie zjemy na sposób chiński, japoński, tajski…

Japońska równowaga

Pierwszy posiłek dla Japończyków jest bardzo ważny i odpowiednio celebrowany. Przygotowują go tak, aby zapewnić ciału dużo energii a jednocześnie nie obciążyć organizmu nadmiarem ciężkostrawnych składników. Japońskie śniadanie zazwyczaj składa się z prostych składników – bardzo często będzie to ryż z dodatkami. Podobnie jak w większości azjatyckich kultur, pieczywo zastąpione jest gotowanym ryżem. Na stole można również znaleźć marynowane i kiszone warzywa takie jak imbir czy rzodkiew daikon.

Japończycy nie wzgardzą przy śniadaniu małym kawałkiem grillowanej ryby. Typowym przysmakiem śniadaniowym jest natto, czyli sfermentowana soja, która potrafi co bardziej wrażliwe nosy odstraszyć specyficznym zapachem i smakiem. Japończycy często raczą się na śniadanie energizującą i rozgrzewającą zupą miso. Zamiast ryżu równie często wybierany jest makaron – z dodatkami takimi jak kurczak, warzywa, wakame lub bez dodatków.

Oczywiście tradycyjnym rytuałem porannym jest dla Japończyka filiżanka idealnie zaparzonej zielonej herbaty. Jednak wielu mieszkańców japońskich miast zaczyna dzień od kubka „designerskiej” kawy czy jej modnej alternatywy w postaci matcha latte.

Chiński talerz obfitości

Chyba najbardziej „śniadaniową” potrawą w Chinach jest tamtejsza wersja owsianki zwana congee. Congee, które w odróżnieniu od bliskich nam wersji owsianek zgodnie z tradycją rzadko jest serwowane na słodko, to nic innego jak ugotowany do stanu półpłynnego ryż. Najczęściej dodaje się do niego kiszone warzywa, sfermentowane tofu, orzeszki, jajka czy mięso. W Chinach już od rana jada się przeróżne pierożki z nadzieniem, w którego skład wchodzą warzywa, mięso oraz grzyby.

Chińczycy równie często wybierają na śniadanie zupę – zazwyczaj jest to pożywny wywar z makaronem, mięsem i krewetkami. Zwolennikom pieczywa proponujemy gotowane na parze buły nadziewane wieprzowiną. W Pekinie jada się smażony ryż z dodatkami w postaci warzyw, rozdrobnionego, smażonego jajka czy warzyw takich jak marchewka, słodkie ziemniaki – bataty, czy groszek. Chińczycy jedzą również jajka sadzone, omlety lub jajka gotowane na twardo w sojowym sosie, który nadaje im specyficzny, słony smak i brązowy kolor.

Tajska pobudka

Tajowie lubią jeść na śniadanie potrawy, które można określić mianem egzotycznej owsianki na słono. Najpopularniejszym posiłkiem podawanym na śniadanie w Tajlandii jest joke (to nie żart!), a więc owsianka z rozgotowanego ryżu serwowana często z jajkiem lub kulkami z wieprzowiny. Podobnie jak my, Tajowie też lubią raczyć się na śniadanie omletami z rozmaitymi dodatkami.

A każdego kto był kiedyś na poprawinach po polskim weselu może nie zaskoczyć, że w Tajlandii pierwszym posiłkiem dnia bywa… rosół. Najczęściej serwowany jest z warzywami i makaronem ryżowym, ale jako dodatki popularne są również krewetki, jajka, kurczak, posiekane mięso czy świeże zioła. Innym popularnym daniem zjadanym z rana jest kleik ryżowy, zwany kao tom podawany na gorąco z dodatkiem ściętego jajka.

Inspirujecie się azjatyckimi klimatami przygotowując śniadanie? Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcia. Przesyłajcie je mailem na kontakt@houseofasia.pl lub tagując nas na  Facebooku i Instagramie. Najciekawsze opublikujemy na naszych kanałach!

Wszystkie aktualności