Jak schudnąć po azjatycku?

Kilka faktów

Wiosna i lato to pory roku, które najbardziej sprzyjają odchudzaniu. Jest to czas kiedy odczuwamy przypływ energii życiowej, pogoda stwarza warunki do większej aktywności sportowej, a na targowiskach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Ponadto zrzucamy grube kurtki, swetry i często okazuje się, że przybraliśmy na wadze przez okres zimowy. Względy estetyczne to jednak nie jedyny i nie najważniejszy powód dla którego warto zadbać o sylwetkę i  zbilansowaną dietę.

Wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut żywności i Żywienia wskazują, że ponad 60% mężczyzn i blisko 50% kobiet w Polsce ma nadwagę lub otyłość. Pod względem poziomu otyłości zajmujemy niechlubne, piąte miejsce w Europie, wyprzedzając Rosję, Białoruś i Niemcy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła otyłość jako najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona prowadzi do rozwoju takich chorób jak cukrzyca, choroby serca i układu krążenia, zaburzeń hormonalnych, w tym niepłodności, a także zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory. Na uwagę zasługuje fakt, że na całym świecie najniższy odsetek osób otyłych, bo poniżej 7% mieszka w krajach azjatyckich takich jak Japonia, Południowa Korea i Singapur.

Poznajmy zatem tajemnice szczupłej sylwetki na sposób wschodni.

Większość mieszkańców krajów azjatyckich dba o codzienną aktywność fizyczną, podróżując na rowerze i dużo chodząc. Spożywają sycące lecz lekkostrawne posiłki. Wyznają zasadę jedzenia bez przejadania się. Podstawą diety Japończyków czy Chińczyków jest ryż, makaron ryżowy, produkty strączkowe, warzywa, owoce, ryby i owoce morza. W umiarkowanych ilościach spożywają mięso, produkty mleczne i słodycze, które stanowią mały dodatek, nigdy podstawę, posiłku.

Co ciekawe, ponieważ podstawą większości dań jest makaron i ryż, które podczas gotowania wchłaniają dużą ilość wody, azjatyckie diety dają szybsze uczucie sytości, dzięki czemu nie ma już ochoty na podjadanie po posiłku. Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku diet opartych w dużym stopniu na jedzeniu pieczywa, które jest wypełnione powietrzem znikającym podczas przeżuwania. W efekcie nie pozostawia poczucia sytości, co przekłada się na to, że zdecydowanie szybciej stajemy się głodni i mamy ochotę zjeść więcej.

Szczególnie korzystne dla utraty zbędnych kilogramów i często spożywane przez mieszkańców Azji, są produkty pełnoziarniste, między innymi makaron z ryżu brązowego i zielonej herbaty, makaron chow mein, ryż brązowy, ryż czarny i czerwony. Produkty te bogate są w sycący błonnik, który spowalnia wchłanianie glukozy do krwi. Dzięki temu posiłek jest mniej tuczący i dodaje energii na dłuższej.

Ponadto produkty te są źródłem witamin z grupy B pełniących ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu i kontroli poziomu glukozy we krwi. Na uwagę zasługuje również fakt, że produkty takie jak ryż, makarony ryżowe i z fasolki mung są bogate w skrobię oporną. Badania na uniwersytecie w Colorado, w Centrum Nauki o Zdrowiu wykazały, że obecność skrobi opornej przynajmniej w jednym posiłku w ciągu dnia, zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej o 23% i jednocześnie jest pożywieniem dla dobrych bakterii żyjących w naszych jelitach, które również pełnią ogromnie ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Pozytywnie wpływające na zgrabną sylwetkę i typowe dla diety azjatyckiej jest również regularne spożywanie ciepłych zup. Zupy spożywane są o każdej porze dnia, nawet na śniadanie. Dają poczucie sytości, choć mają mało kalorii, składają się głównie z warzyw, ryżu lub makaronu, sosu sojowego, odrobiny mięsa lub ryby, bez dodatku śmietany i tłustych wywarów mięsnych

Dzięki bogactwu przypraw używanych w kuchni azjatyckiej, potrawy mają nie tylko wyrazisty smak ale także pobudzają krążenie, metabolizm i działają przeciwzapalnie, co skutecznie pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Szczególnie korzystne, udokumentowane działanie wykazuje chili, kurkuma, pieprz syczuański, imbir i cynamon, zawarte między innymi w takich kompozycjach przyprawowych jak curry, przyprawa pięć smaków, shichimi togarashi i garam masala. Ważnym dodatkiem do zup i innych posiłków są również algi morskie, jak np. wakame i kombu, będące ważnym źródłem jodu w diecie Azjatów, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, odpowiedzialnej za prawidłowe tempo metabolizmu, a zatem i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Czy naprawdę potrzebujemy więcej argumentów na inspirowanie się azjatyckimi smakami?

Dietetyk Kliniczny Monika Wodyczko

 

 

 

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 

NASZE MARKI