Dietetyk radzi

Chcesz żyć długo i szczęśliwie? Gotuj po japońsku

Nie jest tajemnicą, że Japończycy są najdłużej żyjącym i najzdrowszym narodem na świecie. Przez lata sądzono, że dzieje się tak za sprawą ich genów, aktywnego stylu życia, japońskiej wody i pogody. Wreszcie naukowcy odkryli, że sekret długowieczności Japończyków tkwi w ich sposobie odżywiania. Największa liczba stulatków zamieszkuje jedną z japońskich wysp – Okinawę. Jej mieszkańcy najrzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne takie jak, nowotwory, choroby serca żołądka, piersi i prostaty. Przyjrzyjmy się zatem ich codziennej diecie.

Podstawą tradycyjnej diety mieszkańców Okinawy są produkty roślinne, bogate w antyoksydanty, takie jak witamina C, E, karotenoidy i flawonoidy,  głównie są to różnorodne warzywa, a wśród nich między innymi cebula, kapusta, zielonolistne sałaty, cukinia, słodkie ziemniaki, papryka i fasole. Światowa Organizacja  Zdrowia (WHO) rekomenduje abyśmy w celu zachowania zdrowia wybierali w naszej codziennej diecie, przede wszystkim warzywa, gdyż są to produkty, które posiadają wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, przy jednocześnie niskiej kaloryczności.

Drugim dominującym składnikiem w diecie Japończyków są produkty pełnoziarniste, głównie brązowy ryż, który przed spożyciem moczy się przez kilka godzin w wodzie, aktywując enzymy, dzięki czemu staje się on łatwiej strawy i słodszy. Ryż brązowy jest doskonałym źródłem energii, witamin z grupy  B oraz składników mineralnych między innymi magnezu i manganu, wywierających pozytywny wpływ na układ nerwowy i kostny.

Ponadto mieszkańcy Japonii spożywają na co dzień produkty sojowe, głównie tofu i miso, które działają ochronnie na serce, utrzymują na prawidłowym poziomie cholesterol i trójglicerydy, a także wywierają pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalna kobiet, chroniąc przed nowotworami piersi i opóźniając menopauzę.

Kolejnym bardzo ważnym produktem w diecie Japończyka są algi morskie, przede wszystkim kombu i wakame, używane są do wzmacniania smaku i wartości odżywczej zup i duszonych potraw, bądź spożywane są osobno jako sałatka lub przekąska. Algi morskie mają mało kalorii, wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, stanowią bardzo ważne źródło jodu, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, wapnia i kwasów tłuszczowych omega 3.

Nie można nie wspomnieć również o grzybach shitake, które zawierają ponad 100 różnych składników o właściwościach wzmacniających układ odpornościowy. Często spotykane  w formie suszonej, po namoczeniu można dodać je do zupy lub krótko smażonych warzyw – stir-fry.

Średnio trzy razy w tygodniu jedzą ryby i owoce morza. Rzadko spożywają nabiał, mięso. Wyznają również bardzo ważną zasadę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, która brzmi „hara hachi–bu” czyli „jedz, aż będziesz w 80% pełen”.

Gotowi aby zacząć zdrową dietę w stylu japońskim? Zacznijcie już dziś od naszych prostych przepisów.

Dietetyk Kliniczny Monika Wodyczko

Wszystkie aktualności