Dietetyk radzi

Azjatyckie super food – nawet nie wiesz, że z nich korzystasz.

Super żywność powszechnie znana pod nazwą superfoods, to specjalna kategoria żywności pochodzenia naturalnego. Według przyjętej definicji super żywność cechuje wysoka zawartość składników odżywczych przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Powinna być bogatym źródłem antyoksydantów oraz innych niezbędnych witamin i mikroelementów, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

Azjaci korzystają w swojej codziennej diecie z licznych super produktów, które warto wprowadzić również do naszej diety. Są nie tylko zdrowe, wprowadzają nutę egzotyki i urozmaicenia do naszych standardowych posiłków.

Które azjatyckie produkty to super food i dlaczego?

Chilli. Z uwagi na swoje wszechstronne zastosowanie i oddziaływanie na organizm człowieka zyskało swoją popularność we wszystkich zakątkach świata. To również kluczowy składnik wielu azjatyckich potraw. Nadaje im pikantny smak. Za super food uznawane jest ponieważ zawiera dużą dawkę kapsaicyny, która wykazuje właściwości pobudzające krążenie, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, dzięki czemu obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Jego popularność rośnie również ze względu na jego właściwości wspomagające odchudzanie. Dodatkowo istnieją również badania wykazujące działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych, szczególnie silne, gdy chilli spożywane jest łącznie z kurkumą.

Imbir. Jego niezwykłe właściwości wykorzystywane są od tysięcy lat w większości tradycyjnych systemów medycznych. To stały składnik kuchni azjatyckiej, ale obecnie również ceniony w krajach zachodnich. Pomaga w leczeniu mdłości, wzdęć, pobudza krążenie i rozgrzewa. Dzięki zawartym w nim gingerolom działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Galangal. Należy do tej samej rodziny co imbir i jest do niego nieco podobny z wyglądu i właściwości, jednak posiada zupełnie inny smak i aromat. Również ceniony z uwagi na silne właściwości przeciwzapalne. Liczne badania wskazują na ich potencjał we wspomaganiu walki z nowotworami. Ponadto zarówno w Azji jak i Europie zainteresowano się galangalem w aspekcie poprawy płodności u mężczyzn.

Trawa cytrynowa. Szeroko stosowana w azjatyckim ziołolecznictwie. Posiada właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom działa przeciwbólowo i pomaga zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych.

Liście limonki kaffir. Posiadają znikomą kaloryczność przy wysokiej zawartości cennych olejków, którym zawdzięczają wyjątkowy cytrusowy aromat, ale także silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Grzyby shitake. Cenione z uwagi na właściwości wzmacniające układ odpornościowy i jako źródło witaminy D oraz witamin z grupy B. W licznych badaniach wykazano również, że grzyby shitake potrafią hamować rozwój komórek nowotworowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Kurkuma używana jest w Azji od tysięcy lat jako naturalne lekarstwo. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, które zawdzięcza wysokiej zawartości kurkuminoidów, które w badaniach klinicznych były skuteczne w zwalczaniu stanu zapalnego, na równi z powszechnie przepisywanymi lekami przeciwzaplanymi. Ponadto kurkuma korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, działa przeciwzakrzepowo przez co zmniejsza ryzyko udaru i zawału.  Muszą jednak uważać na nią osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew. Można dodawać ją na każdym etapie gotowania zarówno do gulaszów, zup jak i dipów.

Sprawdź nasze przepisy i wybierz coś dla siebie.

Poleca dietetyk kliniczny Monika Wodyczko

Wszystkie aktualności