Savoir vivre w Tajlandii, czyli jak zachować się podczas posiłku

Różnice kulturowe mogą być ogromne, a niewinne gesty znaczyć zupełnie coś innego – pamiętaj o tym, wybierając się do Tajlandii. Zapoznaj się z zasadami przy stole i podczas jedzenia, a smakowanie Tajlandii nie sprawi Ci kłopotu. Warto to wiedzieć, zwłaszcza, że czas na posiłek to dla Tajów bardzo ważny punkt dnia!

Tajowie przywiązują bardzo dużą wagę do wyglądu jedzenia. Nawet prostym potrawom towarzyszą często wymyślne dekoracje ze świeżych owoców i warzyw, wycinanych w fantazyjne kształty. To właśnie z Tajlandii wywodzi się Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.

Etykieta przy stole

Jak zachować się podczas jedzenia głównego posiłku?

Tajowie są tym narodem, który do jedzenia używa pałeczek, ale też łyżek i widelców. Nie spotkasz jednak noży, postrzegane są jako broń, a zgodnie z zasadami do stołu należy zasiadać z pokojowym nastawieniem. Po pałeczki najczęściej sięgają podczas jedzenia makaronu. W pozostałych przypadkach do posiłku podawany jest widelec i łyżka, ale widelec służy tylko do nakładania potrawy na łyżkę, za pomocą której wkładasz kęs do ust. Jedzenie bezpośrednio widelcem jest źle odebrane – to w Tajlandii duży nietakt. Co więcej łyżkę trzeba trzymać w prawej ręce, a widelec w lewej! Leworęczni mają ciężej, ale muszą się pilnować ponieważ Tajowie przywiązują duże znaczenie do tego, żeby jedzenie wkładać do ust prawa ręką, lewa uznawana jest za nieczystą i służy do „innych celów”.

A co z jedzeniem palcami?

Jak najbardziej możesz w ten sposób zjeść swoje danie. W szczególności gdy jest to kleisty ryż, szaszłyki, owoce czy warzywa. Nie obawiaj się jeść palcami, większość osób uważa, że posiłek zjedzony w ten sposób smakuje lepiej! Jednak w tej sytuacji szczególnie musisz uważać na jedzenie prawa ręką inaczej może to wywołać to duży niesmak wśród osób jedzących obok.

Dania, które podawane są na jednym dużym talerzu, należy małymi porcjami przełożyć na swój talerz, ale niegrzeczne jest zapełnianie od razu całego talerza jedzeniem. Jako pierwsza jedzenie dostaje zawsze najstarsza osoba, pozostali muszą cierpliwie poczekać na swoją kolej podczas dzielenia posiłku. Nakładanie posiłku trzeba rozpocząć od ryżu, który uznawany jest za najważniejszą część dania, może również być kompletnym daniem w postaci miseczki gorącego ryżu z aromatycznymi przyprawami i świeżymi ziołami.

Street Food z tego słynie Tajlandia!


Szukając miejsc z jedzeniem kieruj się tam, gdzie jedzą miejscowi. Dzięki tej prostej i uniwersalnej zasadzie masz największą szansę poznać prawdziwą, tajską kuchnię i zachwycić się jej smakiem. Nie bój się jeść w małych knajpkach i na ulicy – produkty czy woda używana do przygotowywania dań jest taka sama jak w tych dużych restauracjach, jest zagotowana więc teoretycznie bakterie wyginęły, ale zastanów się czy pić podaną do posiłku wodę z lodem – tylko sprzedawca wie skąd pochodzi woda do przygotowania lodu.

Pomyłka?

Zasad nie ma dużo, ale mogą zdarzyć się wpadki. Uśmiech i życzliwość zawsze się sprawdzą! Tajowie są bardzo łagodnym narodem. Podczas sprzeczki czy nieporozumienia należy zachować zimną krew i nie dać się ponieść emocjom. Nie warto pozwalać sobie na przesadną gestykulację czy podnoszenie głosu – nie spotka się to ze zrozumieniem. Spokojna rozmowa i uśmiech to klucz do rozwiązania wszelkich konfliktów!

 

Planujesz podróż do Tajlandii? Sprawdź nasz artykuł, który Ci w tym pomoże: http://houseofasia.com.pl/tajlandia-zaplanuj-podroz-marzen/

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 

NASZE MARKI